Saturday, May 01, 2010

of being in love and love.


LOVE ITSELF IS WHAT IS LEFT OVER WHEN BEING IN LOVE HAS BURNED AWAY.



bercinta dan cinta itu lain, bagi aku.

bercinta itu, awal-awal relationship. waktu flame sedang membara.waktu baru nak mula kenal hati budi. being in love, bila kita ada that passionate feeling of excitement when we are attracted to somebody either emotionally or physically. kita tak boleh berhenti fikir tentang dia, tak boleh berhenti cakap pasal dia. dan, however hard you work for it, being in love is temporary. sekejap sekejap lagi, hilanglah perasaan itu.

tapi tak bermakna, when you lose that feeling, you are falling out of love.
it could be that, you are going to the next step, which is love itself. love doesn't fade, love akan sentiasa ada.it's permanent.

LOVE itself, is when he accepts you for who you are.and you accept him for what he is. and even though the flames is gone, you still wants to be together, you still want to make each other happy. you still want to LOVE each other.

Being in love entails seeing someone as you wish they were: to love them is to see who they really are and still care for them. 
(ini jawapan dari wikianswers)

siapa boleh lupa,perasaan awal-awal bercinta kan?excited setiap masa.balik balik jenguk handphone, menanti message si dia. tiap-tiap malam bergayut kena cakap good night sebelum tidur. setiap kali pergi date, debaran di dada tak usah cakaplah. anniversary kalau boleh, tiap-tiap bulan mahu sambut.bila merajuk, bunga dapat, kad dapat, pujuk rayu dapat.


but after a while, perasaan excited itu hilang.everything jadi macam routine, everything jadi boring, everything jadi predictable. ah tahu, si dia akan call untuk cakap good night kemudian cakap 'i love you'.letak. anniversary pegi dinner restoran mana2, dapat kad tulis sepotong dua ayat, habis.kalau merajuk pun, tak larat mahu pujuk.

yalah, mana nak sama relationship yang baru nak berkembang mekar, dengan relationship bertahun lama.tak boleh sama sekali dibandingkan.

bagi aku, kalau aku tidak reti membezakan dua ini, dan take for granted that these two are just the same, then hell, sudah berapa banyak kali cinta hati aku?seharusnya aku, dari dulu lagi sedar, perbezaan dua ini. if i do, tak adalah aku asyik mengaku 'oohhh he's the one!he's the one i love!' dari dulu.

maka,jangan terlalu senang mencampakkan perkataan itu ke setiap orang yang we have feelings for.it is too precious to be awarded to just anybody. dan bila relationship kau jadi bosan, jadi monotonous, jangan terlalu cepat melatah dan dump him for a new guy, just because the feelings is much more stronger.you could be losing the best thing in your life.

i do miss those moments. i do miss the excitement you get when being in love.
but when i look at who i am with now, the feelings of love swept over my heart, and hey, i am happy that we have passed the 'being in love' stage but is still love each other. as ever.

but my heart still beats faster when he looked at me. so maybe, i haven't get over that stage yet.:)



*lagu yang aku sedang gila sekarang.:)*

3 comments:

fatinnadirah said...

nice song :)

NISYA said...

like2~~ ko mmg leh wat talk show la azie..jd dr love..n hell yeah u shud b a psychiatrist..hahaha..

gemok! said...

oh yesss! this is what i really need bile baru2 masuk U kan.. cehhh. hampeh. im really scared i'd act stupid. urgh.