Wednesday, February 24, 2010

without her, you are NOTHING. not even a speck of dust.




saya, kalau boleh, tak mahu bercerita tentang perkara yang sedih kali ini. 
cuma saya rasa, cerita ini patut dikongsi, untuk kebaikan semua. 

SYURGA ITU DI BAWAH TAPAK KAKI IBU. 

sewaktu pertama kali mahu terbang, sedang di KLIA, saya kelam kabut tentang beg. ibu yang sedih kerana both her daughters are going overseas, cuba untuk distract herself by memasukkan barang ke dalam beg saya. saya marah, dan saya agak menaikkan suara ke dia. ibu diam, dan dia tidak lagi sentuh beg itu.

setelah saya tiba di airport dublin, ramai2 menunggu beg check in. seorang demi seorang, pergi. satu lepas satu beg, diangkat. beg saya masih tak jumpa. and it turned out that, 

my big bag filled with clothes for my first year ever in dublin, was in fact, tertinggal di KLIA. accidentally. 

dan betul saya katakan, hidup seminggu pertama di dublin, was horrible. i got my bag back 5 days later, but so much bad things happened to me, one after another. saya kerap menangis dan telefon ibu.

until one day, ayah tanya ke ibu, 'did she did something to you that hurts you?'
dan ibu kata ya, the bag incident, and she was badly hurt. 
dan ayah kata, ' until you are willing to forgive her for what she did, she will never be happy there.'

and when she did, everything in my life falls onto its places. 
i called her, happily, dan baru ibu terangkan apa yang jadi. 

and since then, i tried my best NOT to hurt my mum at all, kerana saya sedar, kalau saya derhaka ke ibu, balasan tak perlu tunggu lama. memang di dunia juga Allah akan timpakan bala. 

kalau utamakan harta dari ibu, maka takkan bahagia kamu dengan harta kamu.
kalau utamakan isteri dari ibu, maka takkan bahagia kamu dengan isteri kamu.
kalau utamakan kerja dari ibu, maka takkan bahagia kamu dengan kerja kamu.

sedarlah, when your mother decided to have you, it means she will have a lifetime responsibility of taking care of you. 

mula2 nak risau masa kecik, jaundicelah, demamlah,kenapa dah 5 bulan tak meniarap lagilah,etc, etc.
kemudian masa belajar risau nombor berapa,kena buli ke, ada boyfriend asik bercinta ke,etc etc.
kemudian bila kerja risau lagi.makan ke anak aku ni, gaji elok ke, penat tak balik kerja malam2,etc,etc.
kemudian risau pasal jodoh pula,bila nak kahwin ni,sesuai ke si polan tu dengan anak aku,etc2.
kemudian risau pasal kenduri.berapa hantaran,pelamin warna apa,berapa banyak duit nak keluar ni,etc2.
kemudian risau pasal menantu,dia layan elok ke,makan ke anak aku,bila nak dapat cucu,etc2.

a lifelong of worries.as long as they are alive.

setakat ibu salah cakap sikit, janganlah melenting salahkan ibu doesn't do anything right or do everything wrong. 
at least one thing she did right is, to have you in the first place.she can always terminate you, or put you in a dustbin somewhere, or ligate her fallopian tube before she has you.

but she didn't.
so be thankful.

*i love you,mummy.*

my mummy is coming to ireland again this april!! 
we are going to amsterdam!!

3 comments:

h u d a said...

sedih plak aku ;(

azyan liyana said...

huhu.sorang kawan aku menangis pasal baca entry nih.

now go and apologize to your mum, even tho u didnt do anything wrong:)

Zirwatul Isyqi said...

i am so touch. and whatever u said.. mmg sgt sgt betul. Love ur mummy!